• Fløya i Svolvær
  CH-Visitnorway.com

Fløya (590 moh.) og Djevelporten

Tronende over Svolvær sentrum i Lofoten, med den velkjente fjellformasjonen Svolværgeita i front, ligger Fløya, et skikkelig stas-fjell. Dette er en fjelltur hvor du passerer Djevelporten, en stor stein kilt fast i et juv. Og ikke nok med det, det finnes en sherpatrapp som leder opp, og som går under navnet «Djeveltrappa» - en attraksjon i seg selv.

Sherpatrappa Fløya

Foto: Sherpatrappen opp mot Djevelporten og Fløya - Sissel Hansen

Fløya er Svolværs byfjell, og har blitt enda mer populær etter at det ble lagt sherpatrapp opp store deler av fjellet. Går du opp på Fløya får du et flott skue over byen. Svolvær har 4700 innbyggere og er med det den mest folkerike bosetningen i øyriket. Svolvær har småflyplass og anløp for både Hurtigruta, ferge og hurtigbåt. I den lille, store byen finnes et rikt utvalg av overnattingssteder, restauranter, gallerier og butikker. Turistinformasjonen befinner seg på torget. Her får du tips til hva mer Lofoten har å by på. Hva med å padle kajakk i Svolvær havn, eller bli med på båttur til Trollfjorden? Du kan lese mer om Svolvær  på Wikipedia.

Informasjon om Djevelporten og Fløya

Startsted: Parkering i sentrum eller på parkeringsplass ved foten av trappa i Blåtindveien.

Sesong: Vår, sommer og høst.

Distanse:1,5 km

Høyde: 590 moh.

Varighet: 2 t én vei.

Vanskelighetsgrad: Lett opp trappa, middels videre til Djevelporten. Krevende om du skal helt opp til toppvarden.

Djevelporten

Foto: Djevelporten - CH - Visitnorway.com

Parkering

Turen starter rett utenfor sentrum av Svolvær. Det er anlagt en parkeringsplass nordvest for kirkegården, der Blåtindveien gjør en krapp sving, men denne fylles fort opp og den kan være enklere å parkere i sentrum. 

Turbeskrivelse

Stien leder fra parkeringsplassen og oppover lia. Etter et kort stykke kommer du til en sherpatrapp – eller «Djeveltrappa» – som den blir kalt på folkemunne. Trappa ble påbegynt i 2019, og skal bygges videre etter hvert.

I trappa kan du sluke høydemetre dersom lårmusklene tillater det. Heldigvis er det bygget en rekke fine benker og rasteplasser underveis, hvor du kan slappe av og nyte utsikten.

Velg rett sti

Oppe på den første heia der terrenget flater noe ut, deler stien seg i to. Den ene stien leder til høyre og mot Svolværgeita. Hit går de som skal klatre opp den berømte fjellformasjonen. Er du interessert i dette, får du vite mer om tilgjengelige guider på turistinformasjonen. 

Når du skal til Fløya følger du derimot stien som går rett frem. Etter et lite stykke dreier stien østover og inn i den brede dalen som ender i et skar mellom fjellformasjonen Frosken og fjellet Fløya. Det er lagt klopper over myrterrenget. Terrenget videre oppover er nokså bratt og ulendt.

Bratt og eksponert

Når du når toppen av skaret ser du rett bort på Djevelporten, en steinblokk som er kilt fast mellom to fjellsider. Det er svært bratt og eksponert her, og det er forbundet med risiko å gå ut på Djevelporten. Utvis stor forsiktighet om du velger å gjøre dette. 

Stien mot Fløya fortsetter oppover og bortetter fjellsiden i en bueform. Det er en god sti, i luftig terreng, helt på kanten av en egg. Når du kommer frem til topp-partiet vil storslått utsikt velte mot deg. Herfra vil du ha Vestfjorden og Svolvær for dine føtter! På denne fjellryggen er det god plass, og det er fint å sitte og raste her. Det er ikke mulig å gå ned fra fjellryggen på fremsiden over Svolværgeita - med utsikt rett mot byen. Følg derfor samme sti eller sti merket med Lofoten High5 sine blå og hvite merker tilbake. 

Ønsker du å nå det aller høyeste topp-punktet må du ta hendene til hjelp og klatre opp en bratt og utfordrende passasje på 2–3 meter, før du enkelt kan gå de siste meterne opp til toppen, som er markert med en varde.

Tenk nøye på at den bratte passasjen kan være mer krevende når du skal ned igjen, spesielt om det er vått!

Andre nyttige tips

 • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på andre, vakre Lofotfjell her. 
 • Ta vare på Lofoten når dere er her - hvordan du kan være en ansvarlig gjest, leser du mer om her. 

Spørsmål ofte stilt om Djevelporten og Fløya

Er turen familievennlig?

Ja, i selve trappen, for de større barna. Det er en del bratte partier og til dels krevende stipartier. Etter trappen er det også noen områder med klyving.

  !
  9
  N
  1
  2